Print Options:

Chleb w jajku

Yields1 Serving

Idealny, gdy masz nadmiar czerstwego chleba.

Chleb w jajku ojciec gotuje ojciecgotuje.pl

Składniki
 chleb tostowy lub zwykły jasny (może być czerstwy)
 jajko – 2 szt.
 sól
 pieprz
 papryka słodka (w proszku)
 papryka ostra (w proszku)
 mleko – 20 ml
 pomidor (opcjonalnie)
 bazylia świeża (opcjonalnie)
 masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowanie
1

Jajko (2 szt.) rozbijamy na głęboki talerz.

2

Dodajemy mleko (20 ml), sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką.

3

Wszystko razem roztrzepujemy widelcem i mieszamy.

4

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej

5

Namaczamy pokrojony chleb z każdej strony i wrzucamy na patelnię.

6

Smażymy na każdej ze stron, do momentu, aż się zarumieni (uważamy, żeby się nie przypalił).

7

Usmażony chleb odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

8

Podajemy ciepły opcjonalnie z pomidorem i bazylią.

9

Wietrzymy kuchnię 😊

10

Smacznego 😊