Ucieramy żółty ser (250 g) i rozdzielamy 200 g do sosu, a 50 g do posypania zapiekanki.
Śmietanę 18% (200 ml) mieszamy z jajkami.
Dodajemy żółty ser (200 g), sól i pieprz.
Wszystko razem mieszamy.
Indyka (300 g) myjemy, kroimy w kostkę.
Posypujemy przyprawą do indyka (3 łyżki), dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Tak przygotowanego indyka podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
Do gorącej, osolonej wody wrzucamy brokuły (450 g) i gotujemy ok. 6 minut.
Brokuły mieszamy z podsmażonym indykiem (może być w osobnej misce).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżka) i przekładamy wymieszanego indyka z brokułami.
Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem serowym.
Wszystko posypujemy żółtym serem (50 g).
Piekarnik (góra, dół) rozgrzewamy do 200 °C i pieczemy przez 25 minut.
W tzw. międzyczasie sprzątamy wcześniej przygotowany bałagan w kuchni 😊
Następnie przełączamy piekarnik w tryb termo-obiegu, żeby wierzch był bardziej chrupiący i pieczemy przez kolejne 5 minut.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧