Kurczak curry z warzywami (marchewka, brokuł, cebula) i ryżem.
Ryż (2 woreczki) gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Brokuł (1 szt.) myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy przez 10 minut. Następnie wyjmujemy z wody nie wylewając jej.
Pierś z kurczaka (2 szt.) myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
Dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą w proszku oraz przyprawę curry (ok. 10 g) i mieszamy.
Marchewkę (2 szt.) myjemy, obieramy i kroimy w podłużną kostkę.
Cebulę (1 szt.) kroimy piórka (aby uniknąć płaczu, najlepiej wykorzystać okulary do pływania 😊).
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie podsmażamy kurczaka, aż będzie przyrumieniony.
Dodajemy marchewkę, cebulę, mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka.
Dodajemy brokuł i mieszamy.
Dodajemy ok. 100 ml wody (możemy wykorzystać wodę po gotowaniu brokułu, doda nam aromatu, a poza tym zawiera wiele witamin 😊).
Wszystko razem mieszamy, i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
Dodajemy ugotowany wcześniej ryż, ponownie dodajemy przyprawę curry, wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty.
Podajemy ciepłe.
Smacznego 😊