Klasyczna Lasagne z mięsem mielonym i pomidorami.
Cebulę (1 szt.) pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju (3 łyżki).
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), mięso mielone (800 g) i całość podsmażyć.
Dodać pomidory krojone (2 puszki), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), sól, pieprz i smażyć do odparowania wody.
Mleko (1 litr) zagotować w garnku razem z masłem (200 g).
Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę pszenną (3 łyżki) roztrzepując cały czas trzepaczką.
Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści.
Ważne: Płaty makaronu Lasagne przekładamy gorącymi sosami, z obu stron muszą dotykać sosu beszamelowego.
Ucieramy żółtego sera (300 g).
Na dno naczynia wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.
Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Dodajemy żółtego sera - ok. 1/3 porcji.
Dodajemy sosu pomidorowego – 1/2 porcji.
Sos pomidorowy przykryć sosem beszamelowym.
Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.
Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Dodajemy ponownie żółtego sera - ok. 1/3 porcji.
Dodajemy pozostałą część sosu pomidorowego.
Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.
Wlać pozostałą część sosu beszamelowego.
Dodajemy pozostałą część żółtego sera.
Ważne: Lasagne przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut.
Piec w temperaturze 180 °C przez 40 minut.
Podajemy ciepłą.
Smacznego 😊