Leczo

Leczo ojciec gotuje ojciecgotuje.pl
AutorOjciecGotujeKategoria

Leczo z cukinią, papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą, parówkami i czosnkiem.

Składniki
 cukinia – 1 szt.
 papryka czerwona – 1 szt.
 papryka zielona – 1 szt.
 papryka żółta – 1 szt.
 cebula – 50 dkg
 pomidory – 50 dkg (lub pomidory w puszcze, krojone, bez skórki – 2 szt.)
 kiełbasa – 25 dkg
 parówki – 25 dkg
 czosnek – 2 ząbki
 oliwa z oliwek – 3 łyżki
 papryka ostra (przyprawa)
 sól
Przygotowanie
1

Wszystkie warzywa myjemy.

2

Z papryki wyjmujemy nasiona i kroimy w paski lub kostkę.

3

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (jeżeli wybrałeś pomidory w puszce pomiń ten krok).

4

Cukinię kroimy w kostkę.

5

Kiełbasę i parówki kroimy w półplasterki.

6

Cebulę kroimy w kostkę (aby uniknąć płaczu, najlepiej wykorzystać okulary do pływania 😊).

7

Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę do zeszklenia.

8

Dodajemy kiełbasę, parówki i chwilę podsmażamy (od czasu do czasu mieszając).

9

Dodajemy cukinię, paprykę i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut (od czasu do czasu mieszając).

10

Dodajemy pomidory i ponownie dusimy, tym razem 15 minut (od czasu do czasu mieszając).

11

Na koniec doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz ostrą papryką.

12

Podawać na gorąco z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

13

Smacznego 😊

Podobne przepisy
 

Składniki

Składniki
 cukinia – 1 szt.
 papryka czerwona – 1 szt.
 papryka zielona – 1 szt.
 papryka żółta – 1 szt.
 cebula – 50 dkg
 pomidory – 50 dkg (lub pomidory w puszcze, krojone, bez skórki – 2 szt.)
 kiełbasa – 25 dkg
 parówki – 25 dkg
 czosnek – 2 ząbki
 oliwa z oliwek – 3 łyżki
 papryka ostra (przyprawa)
 sól

Wskazówki

Przygotowanie
1

Wszystkie warzywa myjemy.

2

Z papryki wyjmujemy nasiona i kroimy w paski lub kostkę.

3

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (jeżeli wybrałeś pomidory w puszce pomiń ten krok).

4

Cukinię kroimy w kostkę.

5

Kiełbasę i parówki kroimy w półplasterki.

6

Cebulę kroimy w kostkę (aby uniknąć płaczu, najlepiej wykorzystać okulary do pływania 😊).

7

Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę do zeszklenia.

8

Dodajemy kiełbasę, parówki i chwilę podsmażamy (od czasu do czasu mieszając).

9

Dodajemy cukinię, paprykę i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut (od czasu do czasu mieszając).

10

Dodajemy pomidory i ponownie dusimy, tym razem 15 minut (od czasu do czasu mieszając).

11

Na koniec doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz ostrą papryką.

12

Podawać na gorąco z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

13

Smacznego 😊

Leczo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu
Don`t copy text!