Print Options:

Naleśniki

Yields1 Serving

Klasyczne naleśniki do podania w wielu wariantach.

Naleśniki ojciec gotuje ojciecgotuje.pl

Składniki (porcja na 6 sztuk)
 woda – 1 szklanka
 mleko – 1 szklanka
 jajka – 2 szt.
 mąka – 200 g.
 sól – 1 szczypta
 olej do smażenia
Przygotowanie
1

Wodę (1 szklanka) i mleko (1 szklanka) przelewamy do miski.

2

Dodajemy jajka (2 szt.).

3

Dodajemy przesianą mąkę (200 g) oraz szczyptę soli.

4

Wszystko razem mieszamy (mikserem na wolnych obrotach).

5

Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinkę oleju i rozprowadzamy na cienką warstwę.

6

Na jednego naleśnika wlewamy jedną nabierkę ciasta i rozprowadzamy na całą powierzchnię patelni.

7

Smażymy na każdej ze stron, aż naleśnik się przyrumieni.

Sposób podania
8

Podajemy ciepłe z np. dżemem, serkiem homogenizowanym lub Danio, bananem i czekoladą.

9

Smacznego 😊