This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Omlet z szynką
Omlet z szynką i cebulką, idealny na śniadanie.
Cebulę (1 szt.) i szybkę (10 dkg) kroimy w kostkę.
Jajko (4 szt.) rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy (powstaje nam masa jajeczna).
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło klarowane (1 łyżka), następnie podsmażamy cebulę oraz szynkę.
Na podsmażoną cebulę oraz szynkę przelewamy masę jajeczną i lekko mieszamy.
Dodajemy sól, pieprz oraz zioła i lekko mieszamy.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10 minut.
Gdy omlet już nam się przyrumieni od spodu, obracamy go na drugą stronę, zwiększamy ogień na dość duży i smażymy ok. 1 minuty.
Tak przygotowany omlet możemy podać z pomidorkami lub ketchupem.
Smacznego 😊
Podobne przepisy
Składniki
Wskazówki
Cebulę (1 szt.) i szybkę (10 dkg) kroimy w kostkę.
Jajko (4 szt.) rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy (powstaje nam masa jajeczna).
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło klarowane (1 łyżka), następnie podsmażamy cebulę oraz szynkę.
Na podsmażoną cebulę oraz szynkę przelewamy masę jajeczną i lekko mieszamy.
Dodajemy sól, pieprz oraz zioła i lekko mieszamy.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10 minut.
Gdy omlet już nam się przyrumieni od spodu, obracamy go na drugą stronę, zwiększamy ogień na dość duży i smażymy ok. 1 minuty.
Tak przygotowany omlet możemy podać z pomidorkami lub ketchupem.
Smacznego 😊