Omlet z szynką i cebulką, idealny na śniadanie.
Cebulę (1 szt.) i szybkę (10 dkg) kroimy w kostkę.
Jajko (4 szt.) rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy (powstaje nam masa jajeczna).
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło klarowane (1 łyżka), następnie podsmażamy cebulę oraz szynkę.
Na podsmażoną cebulę oraz szynkę przelewamy masę jajeczną i lekko mieszamy.
Dodajemy sól, pieprz oraz zioła i lekko mieszamy.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10 minut.
Gdy omlet już nam się przyrumieni od spodu, obracamy go na drugą stronę, zwiększamy ogień na dość duży i smażymy ok. 1 minuty.
Tak przygotowany omlet możemy podać z pomidorkami lub ketchupem.
Smacznego 😊