This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Polędwiczki duszone w sosie własnym
Umyte i osuszone mięso w całości położyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i mocno przysmażyć z obu stron.
Następnie zdjąć mięso z patelni do wystygnięcia.
Tymczasem na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulkę.
Mięso pokroić na plastry ok 1,5-2 cm, po czym przełożyć do cebulki i zalać wodą tak, aby je prawie przykryła.
Dodać majeranek, paprykę i posiekany czosnek.
Lekko posolić, oprószyć pieprzem.
Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa ok. 30 minut.
Powstały sos (własny) można zaciągnąć, aby był gęstszy (łyżka mąki rozmieszana w pół szklanki zimnej wody).
Smacznego 🍽️👨🍳🔧
Składniki
Wskazówki
Umyte i osuszone mięso w całości położyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i mocno przysmażyć z obu stron.
Następnie zdjąć mięso z patelni do wystygnięcia.
Tymczasem na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulkę.
Mięso pokroić na plastry ok 1,5-2 cm, po czym przełożyć do cebulki i zalać wodą tak, aby je prawie przykryła.
Dodać majeranek, paprykę i posiekany czosnek.
Lekko posolić, oprószyć pieprzem.
Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa ok. 30 minut.
Powstały sos (własny) można zaciągnąć, aby był gęstszy (łyżka mąki rozmieszana w pół szklanki zimnej wody).
Smacznego 🍽️👨🍳🔧