This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Duszone polędwiczki wieprzowe w naturalnym sosie własnym.
Polędwiczki wieprzowe (500 g) myjemy, oczyszczamy z błon, białych elementów i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Każdy kawałek solimy, pieprzymy i obtaczamy lekko w mące.
Cebulę (1 szt.) obieramy i kroimy w kostkę.
Obieramy czosnek (2 ząbki).
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 3 łyżki) i podsmażamy polędwiczki na każdej ze stron, do momentu, aż się przyrumienią.
Polędwiczki zdejmujemy z patelni, a na tej samej patelni podsmażamy cebulkę do momentu, aż się zeszkli.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 1 minutę.
Na patelnię ponownie wrzucamy polędwiczki, dolewamy wody, aż się przykryją.
Dodajemy majeranek (1 łyżeczka), paprykę słodką mieloną (0,5 łyżeczki), paprykę ostrą mieloną (0,5 łyżeczki), sól, pieprz i mieszamy.
Wszystko dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż polędwiczki będą miękkie.
Jeżeli uznamy, że sos trzeba trochę zagęścić to polędwiczki zdejmujemy z patelni.
Do szklanki dolewamy wody (ok. 100 ml), dodajemy mąkę pszenną (1 łyżka) i mieszamy (firlejską), aż uzyskamy jednolitą zawiesinę.
Tak powstałą zawiesinę dolewamy do gotującego się sosu, jednocześnie mieszając.
Sos gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje i ponownie dodajemy polędwiczki i gotowe.
Podajemy z ziemniakami, pyzami na parze lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym.
Smacznego 😊
Składniki
Wskazówki
Polędwiczki wieprzowe (500 g) myjemy, oczyszczamy z błon, białych elementów i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Każdy kawałek solimy, pieprzymy i obtaczamy lekko w mące.
Cebulę (1 szt.) obieramy i kroimy w kostkę.
Obieramy czosnek (2 ząbki).
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 3 łyżki) i podsmażamy polędwiczki na każdej ze stron, do momentu, aż się przyrumienią.
Polędwiczki zdejmujemy z patelni, a na tej samej patelni podsmażamy cebulkę do momentu, aż się zeszkli.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 1 minutę.
Na patelnię ponownie wrzucamy polędwiczki, dolewamy wody, aż się przykryją.
Dodajemy majeranek (1 łyżeczka), paprykę słodką mieloną (0,5 łyżeczki), paprykę ostrą mieloną (0,5 łyżeczki), sól, pieprz i mieszamy.
Wszystko dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż polędwiczki będą miękkie.
Jeżeli uznamy, że sos trzeba trochę zagęścić to polędwiczki zdejmujemy z patelni.
Do szklanki dolewamy wody (ok. 100 ml), dodajemy mąkę pszenną (1 łyżka) i mieszamy (firlejską), aż uzyskamy jednolitą zawiesinę.
Tak powstałą zawiesinę dolewamy do gotującego się sosu, jednocześnie mieszając.
Sos gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje i ponownie dodajemy polędwiczki i gotowe.
Podajemy z ziemniakami, pyzami na parze lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym.
Smacznego 😊