Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym ojciec gotuje ojciecgotuje.pl
AutorOjciecGotujeKategoria

Duszone polędwiczki wieprzowe w naturalnym sosie własnym.

Składniki
 polędwiczki wieprzowe – 500 g
 cebula – 1 szt.
 czosnek – 2 ząbki
 majeranek – 1 łyżeczka
 papryka słodka mielona – 0,5 łyżeczki
 papryka ostra mielona – 0,5 łyżeczki
 sól
 pieprz
 mąka pszenna
 oliwa z oliwek – 3 łyżki
Przygotowanie
1

Polędwiczki wieprzowe (500 g) myjemy, oczyszczamy z błon, białych elementów i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.

2

Każdy kawałek solimy, pieprzymy i obtaczamy lekko w mące.

3

Cebulę (1 szt.) obieramy i kroimy w kostkę.

4

Obieramy czosnek (2 ząbki).

5

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 3 łyżki) i podsmażamy polędwiczki na każdej ze stron, do momentu, aż się przyrumienią.

6

Polędwiczki zdejmujemy z patelni, a na tej samej patelni podsmażamy cebulkę do momentu, aż się zeszkli.

7

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 1 minutę.

8

Na patelnię ponownie wrzucamy polędwiczki, dolewamy wody, aż się przykryją.

9

Dodajemy majeranek (1 łyżeczka), paprykę słodką mieloną (0,5 łyżeczki), paprykę ostrą mieloną (0,5 łyżeczki), sól, pieprz i mieszamy.

10

Wszystko dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż polędwiczki będą miękkie.

11

Jeżeli uznamy, że sos trzeba trochę zagęścić to polędwiczki zdejmujemy z patelni.

12

Do szklanki dolewamy wody (ok. 100 ml), dodajemy mąkę pszenną (1 łyżka) i mieszamy (firlejską), aż uzyskamy jednolitą zawiesinę.

13

Tak powstałą zawiesinę dolewamy do gotującego się sosu, jednocześnie mieszając.

14

Sos gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje i ponownie dodajemy polędwiczki i gotowe.


Sposób podania
15

Podajemy z ziemniakami, pyzami na parze lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym.

16

Smacznego 😊

Podobne przepisy
 

Składniki

Składniki
 polędwiczki wieprzowe – 500 g
 cebula – 1 szt.
 czosnek – 2 ząbki
 majeranek – 1 łyżeczka
 papryka słodka mielona – 0,5 łyżeczki
 papryka ostra mielona – 0,5 łyżeczki
 sól
 pieprz
 mąka pszenna
 oliwa z oliwek – 3 łyżki

Wskazówki

Przygotowanie
1

Polędwiczki wieprzowe (500 g) myjemy, oczyszczamy z błon, białych elementów i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.

2

Każdy kawałek solimy, pieprzymy i obtaczamy lekko w mące.

3

Cebulę (1 szt.) obieramy i kroimy w kostkę.

4

Obieramy czosnek (2 ząbki).

5

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 3 łyżki) i podsmażamy polędwiczki na każdej ze stron, do momentu, aż się przyrumienią.

6

Polędwiczki zdejmujemy z patelni, a na tej samej patelni podsmażamy cebulkę do momentu, aż się zeszkli.

7

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 1 minutę.

8

Na patelnię ponownie wrzucamy polędwiczki, dolewamy wody, aż się przykryją.

9

Dodajemy majeranek (1 łyżeczka), paprykę słodką mieloną (0,5 łyżeczki), paprykę ostrą mieloną (0,5 łyżeczki), sól, pieprz i mieszamy.

10

Wszystko dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż polędwiczki będą miękkie.

11

Jeżeli uznamy, że sos trzeba trochę zagęścić to polędwiczki zdejmujemy z patelni.

12

Do szklanki dolewamy wody (ok. 100 ml), dodajemy mąkę pszenną (1 łyżka) i mieszamy (firlejską), aż uzyskamy jednolitą zawiesinę.

13

Tak powstałą zawiesinę dolewamy do gotującego się sosu, jednocześnie mieszając.

14

Sos gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje i ponownie dodajemy polędwiczki i gotowe.


Sposób podania
15

Podajemy z ziemniakami, pyzami na parze lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym.

16

Smacznego 😊

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu
Don`t copy text!