Duszone polędwiczki wieprzowe w naturalnym sosie własnym.
Polędwiczki wieprzowe (500 g) myjemy, oczyszczamy z błon, białych elementów i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Każdy kawałek solimy, pieprzymy i obtaczamy lekko w mące.
Cebulę (1 szt.) obieramy i kroimy w kostkę.
Obieramy czosnek (2 ząbki).
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 3 łyżki) i podsmażamy polędwiczki na każdej ze stron, do momentu, aż się przyrumienią.
Polędwiczki zdejmujemy z patelni, a na tej samej patelni podsmażamy cebulkę do momentu, aż się zeszkli.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 1 minutę.
Na patelnię ponownie wrzucamy polędwiczki, dolewamy wody, aż się przykryją.
Dodajemy majeranek (1 łyżeczka), paprykę słodką mieloną (0,5 łyżeczki), paprykę ostrą mieloną (0,5 łyżeczki), sól, pieprz i mieszamy.
Wszystko dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż polędwiczki będą miękkie.
Jeżeli uznamy, że sos trzeba trochę zagęścić to polędwiczki zdejmujemy z patelni.
Do szklanki dolewamy wody (ok. 100 ml), dodajemy mąkę pszenną (1 łyżka) i mieszamy (firlejską), aż uzyskamy jednolitą zawiesinę.
Tak powstałą zawiesinę dolewamy do gotującego się sosu, jednocześnie mieszając.
Sos gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje i ponownie dodajemy polędwiczki i gotowe.
Podajemy z ziemniakami, pyzami na parze lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym.
Smacznego 😊