Pulpety w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pulpety w sosie pomidorowym z mozzarellą ojciec gotuje ojciecgotuje.pl
AutorOjciecGotujeKategoria
Składniki pulpetów
 mięso mielone (łopatka wieprzowa lub karkówka) - 400 g
 czosnek - 1 ząbek
 cebula - 1 szt.
 bułka tarta - 60 g
 woda - 150 ml
 jajko - 1 szt.
 oregano - 1 płaska łyżeczka
 sól - 1 płaska łyżeczka
 pieprz
Składniki sosu
 oliwa z oliwek – 3 łyżki
 cebula - 1 szt.
 czosnek - 1 ząbek
 pomidory w puszce, pokrojonych bez skórki - 2 puszki
 cukier – 1/2 łyżeczki
 mozzarella - 1 kulka
 siekana bazylia - duża garść
 sól
 pieprz
Przygotowanie
1

Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy.

2

Z mięsa formujemy niewielkie pulpety.

3

Pulpety podsmażamy na oleju, po ok. 3 minuty na każdej ze stron.

4

Podsmażone pulpety odkładamy na talerz.

5

Na tłuszcz po pulpetach wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy i podsmażamy do momentu, aż się zeszkli.

6

Do zeszklonej cebuli, bezpośrednio na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy ok. 1 minutę.

7

Dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem).

8

Dodajemy cukier, sól i pieprz oraz pulpety. Patelnię przykrywamy i całość dusimy 15 minut.

9

Dodajemy bazylię i całość dusimy kolejne 15 minut.

10

Dodajemy pokrojoną mozzarellę i dusimy kolejne 2 minuty i gotowe.

11

Smacznego 😊

Podobne przepisy
 

Składniki

Składniki pulpetów
 mięso mielone (łopatka wieprzowa lub karkówka) - 400 g
 czosnek - 1 ząbek
 cebula - 1 szt.
 bułka tarta - 60 g
 woda - 150 ml
 jajko - 1 szt.
 oregano - 1 płaska łyżeczka
 sól - 1 płaska łyżeczka
 pieprz
Składniki sosu
 oliwa z oliwek – 3 łyżki
 cebula - 1 szt.
 czosnek - 1 ząbek
 pomidory w puszce, pokrojonych bez skórki - 2 puszki
 cukier – 1/2 łyżeczki
 mozzarella - 1 kulka
 siekana bazylia - duża garść
 sól
 pieprz

Wskazówki

Przygotowanie
1

Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy.

2

Z mięsa formujemy niewielkie pulpety.

3

Pulpety podsmażamy na oleju, po ok. 3 minuty na każdej ze stron.

4

Podsmażone pulpety odkładamy na talerz.

5

Na tłuszcz po pulpetach wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy i podsmażamy do momentu, aż się zeszkli.

6

Do zeszklonej cebuli, bezpośrednio na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy ok. 1 minutę.

7

Dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem).

8

Dodajemy cukier, sól i pieprz oraz pulpety. Patelnię przykrywamy i całość dusimy 15 minut.

9

Dodajemy bazylię i całość dusimy kolejne 15 minut.

10

Dodajemy pokrojoną mozzarellę i dusimy kolejne 2 minuty i gotowe.

11

Smacznego 😊

Pulpety w sosie pomidorowym z mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu
Don`t copy text!