Print Options:

Racuchy z jabłkami

Yields1 Serving

Racuchy z jabłkami ojciec gotuje ojciecgotuje.pl

Składniki
 mąka – 150 g
 kefir – 200 ml
 jajko – 3 szt.
 cukier – 3 łyżki
 sól – szczypta
 jabłko – 3 szt.
 olej do smażenia
Przygotowanie
1

Jajko (3 szt.) oddzielamy żółtka od białek.

2

Białka ubijamy.

3

Żółtka (3 szt.) ucieramy z cukrem (3 łyżki).

4

Dodajemy kefir (200 ml), przesianą mąkę (150 g) oraz szczyptę soli i mieszamy.

5

Dodajemy pianę z białek i mieszamy.

6

Jabłka (3 szt.) myjemy, obieramy, ucieramy i mieszam z ciastem.

7

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z obu stron na złocisty kolor.

8

Usmażone racuchy odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.

9

Podajemy ciepłe opcjonalnie z cukrem pudrem lub dżemem.

10

Na zimno też są dobre 😉 Smacznego 😊