Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę.
Dodajemy przyprawę gyros (30 g) oraz oliwę z oliwek (3 łyżki).
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy wyjętą z lodówki pierś z kurczaka i podsmażamy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie czekamy, aż mięso trochę ostygnie i przekładamy je do naczynia w którym robimy sałatkę (może to być duża miska lub naczynie żaroodporne).
Kurczaka polewamy ketchupem.
Teraz czas na warzywa, które szykujemy i wrzucamy warstwami do miski.
Czerwoną cebulę (1 szt.) obieramy i kroimy w ćwierć księżyce :D
Pora myjemy, odcinamy korzeń oraz zielone liście. Resztę kroimy na cztery części i w plasterki.
Ogórki kiszone (6 szt.) kroimy w kostkę.
Pomidorki koktajlowe (10 szt.) kroimy w ćwiartki.
Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odsączamy.
Czerwoną paprykę (1 szt.) oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.
Dodajemy sos czosnkowy (2/3 porcji).
Na koniec, myjemy liście sałaty lodowej (100 g) i poszatkowane ręcznie wrzucamy na wierzch sałatki.
Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut i gotowe.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧