This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Sos kurkowy
Kurki (200 g) myjemy, suszymy i kroimy w kostkę.
Cebulę (1 szt.) i czosnek (4 ząbki) obieramy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni wraz z masłem klarowanym (2 łyżki) podsmażamy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodajemy kurki i smażymy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny (1 łyżka) i mieszamy.
Zmniejszając moc palnika dodajemy śmietankę słodką 30% (100 g) i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy oregano, tymianek, mieszamy i gotowe.
Idealnie nadaje się do np. makaronów, kotletów mielonych.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧
Podobne przepisy
Składniki
Wskazówki
Kurki (200 g) myjemy, suszymy i kroimy w kostkę.
Cebulę (1 szt.) i czosnek (4 ząbki) obieramy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni wraz z masłem klarowanym (2 łyżki) podsmażamy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodajemy kurki i smażymy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny (1 łyżka) i mieszamy.
Zmniejszając moc palnika dodajemy śmietankę słodką 30% (100 g) i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy oregano, tymianek, mieszamy i gotowe.
Idealnie nadaje się do np. makaronów, kotletów mielonych.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧