Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek (3 łyżki) i podsmażamy cebulę, czosnek oraz mięso mielone.
Dodajemy pomidory z puszki, ketchup (6 łyżek) i mieszamy.
Dolewamy wody ok. 100 ml.
Dodajemy sos sojowy (1 łyżka) oraz opcjonalnie małą szczyptę cynamonu i mieszamy.
Wszystko dusimy pod przykryciem 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W tzw. między czasie: gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu, ucieramy żółtego sera oraz robimy porządek w kuchni.
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz papryką słodką lub ostrą (gdy wybraliście pomidory bez skóry krojone, z ziołami w soku pomidorowym, to pomińcie ten krok).
Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem, posypujemy żółtym serem oraz świeżą bazylią.
Smacznego 😊