Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara ojciec gotuje ojciecgotuje.pl
AutorOjciecGotujeKategoria
Składniki
 makaron spaghetti – 300 g
 jajko – 2 szt.
 śmietanka słodka w kartoniku 30% – 200 ml
 boczek – 200 glub szynka wędzona
 ser żółty w kostce – 200 g
 cebula – 1 szt.
 czosnek – 2 ząbki
 bazylia (przyprawa) – 1 łyżeczka
 oregano (przyprawa) – 1 łyżeczka
 tymianek (przyprawa) – 1 łyżeczka
 sól
 pieprz
 świeża bazylia
 oliwa z oliwek – 1 łyżka
Przygotowanie
1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie – wg instrukcji na opakowaniu.

2

Boczek lub szynkę wędzoną (200 g) oraz cebulę kroimy w kostkę.

3

Ucieramy żółty ser (200 g).

4

Boczek lub szynkę wędzoną, podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się przyrumieni i zdejmujemy z patelni.

5

Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) do momentu, aż cebula się zeszkli.

6

Do miski dodajemy śmietankę (200 ml), jajka (2 szt.), żółty ser (150 g, reszta do posypania), bazylię (1 łyżeczka), oregano (1 łyżeczka), tymianek (1 łyżeczka), szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dobrze mieszamy (możemy użyć blendera).

7

Na patelnię z podsmażoną cebulą oraz czosnkiem ponownie dodajemy boczek oraz ugotowany i odsączony makaron.

8

Wszystko razem mieszamy i podsmażamy ok. 1 minutę.

9

Następnie dodajemy przygotowaną w misce masę (Porada: żeby ze śmietanki nie powstały gródki, do miski z masą dodajemy trochę gorącego makaronu z patelni, mieszamy i następnie wszystko przekładamy na patelnię).

10

Podsmażamy mieszając do momentu, aż wszystko lekko zgęstnieje.

11

Każdą porcję posypujemy odrobiną startego żółtego sera oraz przyprawiamy świeżą bazylią.

12

Smacznego 🍽️👨‍🍳🔧

Podobne przepisy
 

Składniki

Składniki
 makaron spaghetti – 300 g
 jajko – 2 szt.
 śmietanka słodka w kartoniku 30% – 200 ml
 boczek – 200 glub szynka wędzona
 ser żółty w kostce – 200 g
 cebula – 1 szt.
 czosnek – 2 ząbki
 bazylia (przyprawa) – 1 łyżeczka
 oregano (przyprawa) – 1 łyżeczka
 tymianek (przyprawa) – 1 łyżeczka
 sól
 pieprz
 świeża bazylia
 oliwa z oliwek – 1 łyżka

Wskazówki

Przygotowanie
1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie – wg instrukcji na opakowaniu.

2

Boczek lub szynkę wędzoną (200 g) oraz cebulę kroimy w kostkę.

3

Ucieramy żółty ser (200 g).

4

Boczek lub szynkę wędzoną, podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się przyrumieni i zdejmujemy z patelni.

5

Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) do momentu, aż cebula się zeszkli.

6

Do miski dodajemy śmietankę (200 ml), jajka (2 szt.), żółty ser (150 g, reszta do posypania), bazylię (1 łyżeczka), oregano (1 łyżeczka), tymianek (1 łyżeczka), szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dobrze mieszamy (możemy użyć blendera).

7

Na patelnię z podsmażoną cebulą oraz czosnkiem ponownie dodajemy boczek oraz ugotowany i odsączony makaron.

8

Wszystko razem mieszamy i podsmażamy ok. 1 minutę.

9

Następnie dodajemy przygotowaną w misce masę (Porada: żeby ze śmietanki nie powstały gródki, do miski z masą dodajemy trochę gorącego makaronu z patelni, mieszamy i następnie wszystko przekładamy na patelnię).

10

Podsmażamy mieszając do momentu, aż wszystko lekko zgęstnieje.

11

Każdą porcję posypujemy odrobiną startego żółtego sera oraz przyprawiamy świeżą bazylią.

12

Smacznego 🍽️👨‍🍳🔧

Spaghetti Carbonara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu
Don`t copy text!