Makaron gotujemy w osolonej wodzie – wg instrukcji na opakowaniu.
Boczek lub szynkę wędzoną (200 g) oraz cebulę kroimy w kostkę.
Ucieramy żółty ser (200 g).
Boczek lub szynkę wędzoną, podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się przyrumieni i zdejmujemy z patelni.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) do momentu, aż cebula się zeszkli.
Do miski dodajemy śmietankę (200 ml), jajka (2 szt.), żółty ser (150 g, reszta do posypania), bazylię (1 łyżeczka), oregano (1 łyżeczka), tymianek (1 łyżeczka), szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dobrze mieszamy (możemy użyć blendera).
Na patelnię z podsmażoną cebulą oraz czosnkiem ponownie dodajemy boczek oraz ugotowany i odsączony makaron.
Wszystko razem mieszamy i podsmażamy ok. 1 minutę.
Następnie dodajemy przygotowaną w misce masę (Porada: żeby ze śmietanki nie powstały gródki, do miski z masą dodajemy trochę gorącego makaronu z patelni, mieszamy i następnie wszystko przekładamy na patelnię).
Podsmażamy mieszając do momentu, aż wszystko lekko zgęstnieje.
Każdą porcję posypujemy odrobiną startego żółtego sera oraz przyprawiamy świeżą bazylią.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧