Zapiekanka makaronowa z sosem serowym i szynką

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym i szynką ojciec gotuje ojciecgotuje.pl
AutorOjciecGotujeKategoria
Składniki
 makaron świderki – 250 g
 szynka – 100 g
 zielony groszek – 1 puszka
 ser żółty w kostce – 200 g
 mleko – 2 szklanki
 masło – 2 łyżki (ok. 20 g)
 mąka pszenna – 2 łyżki
 sól
 pieprz
Przygotowanie
1

Makaron (250 g) gotujemy w osolonej wodzie – wg instrukcji na opakowaniu.

2

Szynkę (100 g) kroimy w kwadraciki lub paski.

3

Zielony groszek (1 puszka) odcedzamy i przesypujemy do naczynia żaroodpornego.

4

Do naczynia żaroodpornego dodajemy również makaron oraz szynkę.

5

Wszystko razem mieszamy.

6

Ucieramy żółty ser (200 g) i rozdzielamy 150 g do sosu, a 50 g do posypania zapiekanki.

7

W małym garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło (2 łyżki), dodajemy mąkę (2 łyżki) i mieszamy.

8

Następnie cały czas mieszając, dodajemy mleko (2 szklanki) i mieszamy trzepaczką.

9

Podgrzewamy, aż mleko będzie gorące (nie doprowadzić do zagotowania mleka), dodajemy żółty ser (150 g) oraz szczyptę soli i pieprzu.

10

Mieszamy, aż cały ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.

11

Sos dodajemy do naczynia żaroodpornego i wszystko razem mieszamy.

12

Wszystko posypujemy żółtym serem (50 g).

13

Piekarnik (góra/dół) rozgrzewamy do 180 °C.

14

Pieczemy przez 25 minut.

15

Następnie przełączamy piekarnik w tryb termo-obiegu, żeby wierzch zapiekanki był bardziej chrupiący i pieczemy przez 5 minut.

16

Smacznego 🍽️👨‍🍳🔧

Podobne przepisy
 

Składniki

Składniki
 makaron świderki – 250 g
 szynka – 100 g
 zielony groszek – 1 puszka
 ser żółty w kostce – 200 g
 mleko – 2 szklanki
 masło – 2 łyżki (ok. 20 g)
 mąka pszenna – 2 łyżki
 sól
 pieprz

Wskazówki

Przygotowanie
1

Makaron (250 g) gotujemy w osolonej wodzie – wg instrukcji na opakowaniu.

2

Szynkę (100 g) kroimy w kwadraciki lub paski.

3

Zielony groszek (1 puszka) odcedzamy i przesypujemy do naczynia żaroodpornego.

4

Do naczynia żaroodpornego dodajemy również makaron oraz szynkę.

5

Wszystko razem mieszamy.

6

Ucieramy żółty ser (200 g) i rozdzielamy 150 g do sosu, a 50 g do posypania zapiekanki.

7

W małym garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło (2 łyżki), dodajemy mąkę (2 łyżki) i mieszamy.

8

Następnie cały czas mieszając, dodajemy mleko (2 szklanki) i mieszamy trzepaczką.

9

Podgrzewamy, aż mleko będzie gorące (nie doprowadzić do zagotowania mleka), dodajemy żółty ser (150 g) oraz szczyptę soli i pieprzu.

10

Mieszamy, aż cały ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.

11

Sos dodajemy do naczynia żaroodpornego i wszystko razem mieszamy.

12

Wszystko posypujemy żółtym serem (50 g).

13

Piekarnik (góra/dół) rozgrzewamy do 180 °C.

14

Pieczemy przez 25 minut.

15

Następnie przełączamy piekarnik w tryb termo-obiegu, żeby wierzch zapiekanki był bardziej chrupiący i pieczemy przez 5 minut.

16

Smacznego 🍽️👨‍🍳🔧

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu
Don`t copy text!