This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Zapiekanka makaronowa z sosem serowym i szynką
Makaron (250 g) gotujemy w osolonej wodzie – wg instrukcji na opakowaniu.
Szynkę (100 g) kroimy w kwadraciki lub paski.
Zielony groszek (1 puszka) odcedzamy i przesypujemy do naczynia żaroodpornego.
Do naczynia żaroodpornego dodajemy również makaron oraz szynkę.
Wszystko razem mieszamy.
Ucieramy żółty ser (200 g) i rozdzielamy 150 g do sosu, a 50 g do posypania zapiekanki.
W małym garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło (2 łyżki), dodajemy mąkę (2 łyżki) i mieszamy.
Następnie cały czas mieszając, dodajemy mleko (2 szklanki) i mieszamy trzepaczką.
Podgrzewamy, aż mleko będzie gorące (nie doprowadzić do zagotowania mleka), dodajemy żółty ser (150 g) oraz szczyptę soli i pieprzu.
Mieszamy, aż cały ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Sos dodajemy do naczynia żaroodpornego i wszystko razem mieszamy.
Wszystko posypujemy żółtym serem (50 g).
Piekarnik (góra/dół) rozgrzewamy do 180 °C.
Pieczemy przez 25 minut.
Następnie przełączamy piekarnik w tryb termo-obiegu, żeby wierzch zapiekanki był bardziej chrupiący i pieczemy przez 5 minut.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧
Składniki
Wskazówki
Makaron (250 g) gotujemy w osolonej wodzie – wg instrukcji na opakowaniu.
Szynkę (100 g) kroimy w kwadraciki lub paski.
Zielony groszek (1 puszka) odcedzamy i przesypujemy do naczynia żaroodpornego.
Do naczynia żaroodpornego dodajemy również makaron oraz szynkę.
Wszystko razem mieszamy.
Ucieramy żółty ser (200 g) i rozdzielamy 150 g do sosu, a 50 g do posypania zapiekanki.
W małym garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło (2 łyżki), dodajemy mąkę (2 łyżki) i mieszamy.
Następnie cały czas mieszając, dodajemy mleko (2 szklanki) i mieszamy trzepaczką.
Podgrzewamy, aż mleko będzie gorące (nie doprowadzić do zagotowania mleka), dodajemy żółty ser (150 g) oraz szczyptę soli i pieprzu.
Mieszamy, aż cały ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Sos dodajemy do naczynia żaroodpornego i wszystko razem mieszamy.
Wszystko posypujemy żółtym serem (50 g).
Piekarnik (góra/dół) rozgrzewamy do 180 °C.
Pieczemy przez 25 minut.
Następnie przełączamy piekarnik w tryb termo-obiegu, żeby wierzch zapiekanki był bardziej chrupiący i pieczemy przez 5 minut.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧