Naturalny bulion warzywny na bazie włoszczyzny, idealny jako podstawa do wszelkiego rodzaju zup.
Do wody (2,5 litra) wrzucamy obraną i pokrojoną włoszczyznę (marchewka – 3 szt., pietruszka – 2 szt., seler – 1/3 szt., por – 1/3 szt., seler naciowy – 4 łodygi).
Dodajemy obrane ząbki czosnku (3 szt.).
Wszystko doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu.
Dodajemy sól (1 łyżeczka), pieprz (5 ziarenek), liść laurowy (4 szt.), ziele angielskie (5 ziarenek).
Cebulę (1 szt.) obieramy, przekrajmy na pół.
Cebulę nabijamy na widelec i opalamy na palniku po 2 minuty na każdą ze stron i dodajemy do garnka.
Dodajemy sos sojowy (2 łyżki) lub suszone borowiki (2 szt.), natkę pietruszki (1 pęczek) oraz oliwę z oliwek (1 łyżka).
Gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny.
Po ugotowaniu pozostawiamy na 30 minut.
Warzywa z bulionu można wykorzystać do kotletów warzywnych (wegetariańskich).
Bulion warzywny wykorzystujemy jako podstawę do wszelkiego rodzaju zup.
Smacznego 😉