Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.
Obieramy czosnek i każdy ząbek kroimy na cztery części.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i lekko podsmażamy czosnek, tak żeby się nie przypalił.
Podsmażony czosnek przekładamy do garnka z gorącym bulionem.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy do zeszklenia na patelni po czosnku.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Podsmażoną cebulę oraz ziemniaki dodajemy do garnka i całość gotujemy przez 35 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Całość miksujemy blenderem.
Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy (Porada: Jak dodać śmietanę do gorącej zupy?).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧