Bulion warzywny

Bulion warzywny ojciec gotuje ojciecgotuje.pl
AutorOjciecGotujeKategoria

Naturalny bulion warzywny na bazie włoszczyzny, idealny jako podstawa do wszelkiego rodzaju zup.

Składniki
 woda – 2,5 litra
 włoszczyzna, lub
 marchewka – 3 szt.
 pietruszka – 2 szt.
 seler – 1/3 szt.
 por – 1/3 szt.
 seler naciowy – 4 łodygi
 czosnek – 3 ząbki
 sól jodowana lub zwykła – 1 łyżeczka
 liść laurowy – 4 szt.
 ziele angielskie – 5 ziarenek
 pieprz – 5 ziarenek
 cebula – 1 szt.
 sos sojowy – 2 łyżki (lub suszone borowiki - 2 szt.)
 natka pietruszki – 1 pęczek
 oliwa z oliwek – 1 łyżka
Przygotowanie
1

Do wody (2,5 litra) wrzucamy obraną i pokrojoną włoszczyznę (marchewka – 3 szt., pietruszka – 2 szt., seler – 1/3 szt., por – 1/3 szt., seler naciowy – 4 łodygi).

2

Dodajemy obrane ząbki czosnku (3 szt.).

3

Wszystko doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu.

4

Dodajemy sól (1 łyżeczka), pieprz (5 ziarenek), liść laurowy (4 szt.), ziele angielskie (5 ziarenek).

5

Cebulę (1 szt.) obieramy, przekrajmy na pół.

6

Cebulę nabijamy na widelec i opalamy na palniku po 2 minuty na każdą ze stron i dodajemy do garnka.

7

Dodajemy sos sojowy (2 łyżki) lub suszone borowiki (2 szt.), natkę pietruszki (1 pęczek) oraz oliwę z oliwek (1 łyżka).

8

Gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny.

9

Po ugotowaniu pozostawiamy na 30 minut.

10

Warzywa z bulionu można wykorzystać do kotletów warzywnych (wegetariańskich).


Sposób podania
11

Bulion warzywny wykorzystujemy jako podstawę do wszelkiego rodzaju zup.

12

Smacznego 😉

Podobne przepisy
 

Składniki

Składniki
 woda – 2,5 litra
 włoszczyzna, lub
 marchewka – 3 szt.
 pietruszka – 2 szt.
 seler – 1/3 szt.
 por – 1/3 szt.
 seler naciowy – 4 łodygi
 czosnek – 3 ząbki
 sól jodowana lub zwykła – 1 łyżeczka
 liść laurowy – 4 szt.
 ziele angielskie – 5 ziarenek
 pieprz – 5 ziarenek
 cebula – 1 szt.
 sos sojowy – 2 łyżki (lub suszone borowiki - 2 szt.)
 natka pietruszki – 1 pęczek
 oliwa z oliwek – 1 łyżka

Wskazówki

Przygotowanie
1

Do wody (2,5 litra) wrzucamy obraną i pokrojoną włoszczyznę (marchewka – 3 szt., pietruszka – 2 szt., seler – 1/3 szt., por – 1/3 szt., seler naciowy – 4 łodygi).

2

Dodajemy obrane ząbki czosnku (3 szt.).

3

Wszystko doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu.

4

Dodajemy sól (1 łyżeczka), pieprz (5 ziarenek), liść laurowy (4 szt.), ziele angielskie (5 ziarenek).

5

Cebulę (1 szt.) obieramy, przekrajmy na pół.

6

Cebulę nabijamy na widelec i opalamy na palniku po 2 minuty na każdą ze stron i dodajemy do garnka.

7

Dodajemy sos sojowy (2 łyżki) lub suszone borowiki (2 szt.), natkę pietruszki (1 pęczek) oraz oliwę z oliwek (1 łyżka).

8

Gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny.

9

Po ugotowaniu pozostawiamy na 30 minut.

10

Warzywa z bulionu można wykorzystać do kotletów warzywnych (wegetariańskich).


Sposób podania
11

Bulion warzywny wykorzystujemy jako podstawę do wszelkiego rodzaju zup.

12

Smacznego 😉

Bulion warzywny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu
Don`t copy text!