Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę (2 szt.) obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (4 ząbki) i podsmażamy jeszcze chwilę.
Do gorącego bulionu dodajemy ser Mascarpone, pokrojony w kostkę ser pleśniowy Błękitny Lazur oraz starty na tarcze ser żółty lub Cheddar.
Dokładnie mieszamy i gotujemy 20 minut, aż sery się rozpuszczą.
Gdy już sery się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę oraz czosnek.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Całość gotujemy jeszcze 10 minut i gotowe.
Zupę serową podajemy z grzankami czosnkowymi.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧