This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Zupa serowa z grzankami
Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę (2 szt.) obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (4 ząbki) i podsmażamy jeszcze chwilę.
Do gorącego bulionu dodajemy ser Mascarpone, pokrojony w kostkę ser pleśniowy Błękitny Lazur oraz starty na tarcze ser żółty lub Cheddar.
Dokładnie mieszamy i gotujemy 20 minut, aż sery się rozpuszczą.
Gdy już sery się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę oraz czosnek.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Całość gotujemy jeszcze 10 minut i gotowe.
Zupę serową podajemy z grzankami czosnkowymi.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧
Podobne przepisy
Składniki
Wskazówki
Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę (2 szt.) obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (4 ząbki) i podsmażamy jeszcze chwilę.
Do gorącego bulionu dodajemy ser Mascarpone, pokrojony w kostkę ser pleśniowy Błękitny Lazur oraz starty na tarcze ser żółty lub Cheddar.
Dokładnie mieszamy i gotujemy 20 minut, aż sery się rozpuszczą.
Gdy już sery się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę oraz czosnek.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Całość gotujemy jeszcze 10 minut i gotowe.
Zupę serową podajemy z grzankami czosnkowymi.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧