Zupa cebulowa z grzankami (krem)

Zupa cebulowa z grzankami krem ojciec gotuje ojciecgotuje.pl
AutorOjciecGotujeKategoria,

Kremowa zupa cebulowa z grzankami.

Składniki
 cebula – 1,5 kg
 masło – 100 g
 czosnek – 4 ząbki
 serek topiony śmietankowy lub z ziołami – 1 szt.
 ziele angielskie – 6 szt.
 zioła prowansalskie
 sól
 pieprz
 pieczywo do grzanek (bułki, chleb, chleb tostowy) – ilość wg uznania
 ser żółty w kostce – 100 g
Przygotowanie zupy
1

Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.

2

Cebulę (1,5 kg) obieramy i kroimy w półksiężyce (aby uniknąć płaczu, najlepiej wykorzystać okulary do pływania 😊).

3

Na maśle (100 g) smażymy cebulę, do momentu, aż się zeszkli.

4

Cebulę doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i mieszamy.

5

Dusimy do momentu, aż będzie miękka.

6

Do gorącego bulionu dodajemy cebulę, rozdrobniony czosnek (4 ząbki), ziele angielskie (ok. 6 szt.) i gotujemy 25 minut na małym ogniu. Patelnię po cebuli zostawiamy do grzanek.

7

W tzw. międzyczasie ucieramy żółty ser (ok. 100 g) oraz ogarniamy bałagan w kuchni 😊

8

Zagotowaną zupę miksujemy blenderem.

9

Do dużego kubka przelewamy trochę zupy, dodajemy serek topiony (1 szt.), rozcieramy i dolewamy do garnka.

10

Gotujemy kolejne 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

11

Zagotowaną zupę, po raz kolejny miksujemy blenderem, aby pozbyć się grudek pozostałych po serku topionym.


Przygotowanie grzanek
12

Pieczywo kroimy w kostkę.

13

Na rozgrzaną patelnię dodajemy kawałek masła oraz pokrojone pieczywo.

14

Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż grzanki będą chrupiące.

15

Gotowe grzanki przekładamy do miseczki.


Sposób podania
16

Zupę cebulową podajemy z żółtym serem oraz grzankami. Ilość wg indywidualnych preferencji.

17

Smacznego 😉

Podobne przepisy
 

Składniki

Składniki
 cebula – 1,5 kg
 masło – 100 g
 bulion warzywny – 2,5 litra
 czosnek – 4 ząbki
 serek topiony śmietankowy lub z ziołami – 1 szt.
 ziele angielskie – 6 szt.
 zioła prowansalskie
 sól
 pieprz
 pieczywo do grzanek (bułki, chleb, chleb tostowy) – ilość wg uznania
 ser żółty w kostce – 100 g

Wskazówki

Przygotowanie zupy
1

Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.

2

Cebulę (1,5 kg) obieramy i kroimy w półksiężyce (aby uniknąć płaczu, najlepiej wykorzystać okulary do pływania 😊).

3

Na maśle (100 g) smażymy cebulę, do momentu, aż się zeszkli.

4

Cebulę doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i mieszamy.

5

Dusimy do momentu, aż będzie miękka.

6

Do gorącego bulionu dodajemy cebulę, rozdrobniony czosnek (4 ząbki), ziele angielskie (ok. 6 szt.) i gotujemy 25 minut na małym ogniu. Patelnię po cebuli zostawiamy do grzanek.

7

W tzw. międzyczasie ucieramy żółty ser (ok. 100 g) oraz ogarniamy bałagan w kuchni 😊

8

Zagotowaną zupę miksujemy blenderem.

9

Do dużego kubka przelewamy trochę zupy, dodajemy serek topiony (1 szt.), rozcieramy i dolewamy do garnka.

10

Gotujemy kolejne 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

11

Zagotowaną zupę, po raz kolejny miksujemy blenderem, aby pozbyć się grudek pozostałych po serku topionym.


Przygotowanie grzanek
12

Pieczywo kroimy w kostkę.

13

Na rozgrzaną patelnię dodajemy kawałek masła oraz pokrojone pieczywo.

14

Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż grzanki będą chrupiące.

15

Gotowe grzanki przekładamy do miseczki.


Sposób podania
16

Zupę cebulową podajemy z żółtym serem oraz grzankami. Ilość wg indywidualnych preferencji.

17

Smacznego 😉

Zupa cebulowa z grzankami (krem)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu
Don`t copy text!