This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Zupa cebulowa z grzankami (krem)
Kremowa zupa cebulowa z grzankami.
Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę (1,5 kg) obieramy i kroimy w półksiężyce (aby uniknąć płaczu, najlepiej wykorzystać okulary do pływania 😊).
Na maśle (100 g) smażymy cebulę, do momentu, aż się zeszkli.
Cebulę doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i mieszamy.
Dusimy do momentu, aż będzie miękka.
Do gorącego bulionu dodajemy cebulę, rozdrobniony czosnek (4 ząbki), ziele angielskie (ok. 6 szt.) i gotujemy 25 minut na małym ogniu. Patelnię po cebuli zostawiamy do grzanek.
W tzw. międzyczasie ucieramy żółty ser (ok. 100 g) oraz ogarniamy bałagan w kuchni 😊
Zagotowaną zupę miksujemy blenderem.
Do dużego kubka przelewamy trochę zupy, dodajemy serek topiony (1 szt.), rozcieramy i dolewamy do garnka.
Gotujemy kolejne 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Zagotowaną zupę, po raz kolejny miksujemy blenderem, aby pozbyć się grudek pozostałych po serku topionym.
Pieczywo kroimy w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy kawałek masła oraz pokrojone pieczywo.
Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż grzanki będą chrupiące.
Gotowe grzanki przekładamy do miseczki.
Zupę cebulową podajemy z żółtym serem oraz grzankami. Ilość wg indywidualnych preferencji.
Smacznego 😉
Składniki
Wskazówki
Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę (1,5 kg) obieramy i kroimy w półksiężyce (aby uniknąć płaczu, najlepiej wykorzystać okulary do pływania 😊).
Na maśle (100 g) smażymy cebulę, do momentu, aż się zeszkli.
Cebulę doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i mieszamy.
Dusimy do momentu, aż będzie miękka.
Do gorącego bulionu dodajemy cebulę, rozdrobniony czosnek (4 ząbki), ziele angielskie (ok. 6 szt.) i gotujemy 25 minut na małym ogniu. Patelnię po cebuli zostawiamy do grzanek.
W tzw. międzyczasie ucieramy żółty ser (ok. 100 g) oraz ogarniamy bałagan w kuchni 😊
Zagotowaną zupę miksujemy blenderem.
Do dużego kubka przelewamy trochę zupy, dodajemy serek topiony (1 szt.), rozcieramy i dolewamy do garnka.
Gotujemy kolejne 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Zagotowaną zupę, po raz kolejny miksujemy blenderem, aby pozbyć się grudek pozostałych po serku topionym.
Pieczywo kroimy w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy kawałek masła oraz pokrojone pieczywo.
Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż grzanki będą chrupiące.
Gotowe grzanki przekładamy do miseczki.
Zupę cebulową podajemy z żółtym serem oraz grzankami. Ilość wg indywidualnych preferencji.
Smacznego 😉