This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Czosnek (2 szt.) przeciskamy przez wyciskacz.
Cebulę (1 szt.) kroimy w kostkę.
Dodajemy pozostałe składniki pulpetów (mięso mielone – 400 g, sól, pieprz, majeranek – 1 łyżeczka, bułka tarta – 50 g, woda – 150 ml, jajko – 1 szt.) i dokładnie mieszamy ręką.
Formujemy pulpety i odkładamy na talerz.
Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek smażymy pulpety na średnim ogniu, po 5 minut na każdą ze stron, po czym odkładamy ponownie na talerz.
Cebulę (1 szt.) kroimy w kostkę.
Pieczarki (500 g) myjemy, obieramy i kroimy w plasterki (grubość wg. uznania).
Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.
Na patelnię po pulpetach wrzucamy cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż się zeszkli.
Następnie dodajemy pieczarki, często mieszamy i smażymy do momentu, aż przestaną puszczać wodę.
Dodajemy przeciśnięty przez wyciskacz czosnek i chwilę smażymy 1 minutę.
Dodajemy wcześniej przygotowany bulion i mieszamy.
Dodajemy pulpety i dusimy pod przykryciem 20 minut (od czasu do czasu mieszając).
Teraz mamy chwilę, żeby zrobić porządek w kuchni.
Następnie dodajemy śmietankę (150 ml), natkę pietruszki lub koperek (garść) i podgrzewamy bez przykrycia ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Smacznego 😊
Składniki
Wskazówki
Czosnek (2 szt.) przeciskamy przez wyciskacz.
Cebulę (1 szt.) kroimy w kostkę.
Dodajemy pozostałe składniki pulpetów (mięso mielone – 400 g, sól, pieprz, majeranek – 1 łyżeczka, bułka tarta – 50 g, woda – 150 ml, jajko – 1 szt.) i dokładnie mieszamy ręką.
Formujemy pulpety i odkładamy na talerz.
Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek smażymy pulpety na średnim ogniu, po 5 minut na każdą ze stron, po czym odkładamy ponownie na talerz.
Cebulę (1 szt.) kroimy w kostkę.
Pieczarki (500 g) myjemy, obieramy i kroimy w plasterki (grubość wg. uznania).
Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.
Na patelnię po pulpetach wrzucamy cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż się zeszkli.
Następnie dodajemy pieczarki, często mieszamy i smażymy do momentu, aż przestaną puszczać wodę.
Dodajemy przeciśnięty przez wyciskacz czosnek i chwilę smażymy 1 minutę.
Dodajemy wcześniej przygotowany bulion i mieszamy.
Dodajemy pulpety i dusimy pod przykryciem 20 minut (od czasu do czasu mieszając).
Teraz mamy chwilę, żeby zrobić porządek w kuchni.
Następnie dodajemy śmietankę (150 ml), natkę pietruszki lub koperek (garść) i podgrzewamy bez przykrycia ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Smacznego 😊