This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Placki ziemniaczane z piekarnika
W misce ucieramy ziemniaki (na tarce lub miksujemy blenderem).
Odstawiamy na ok. 5 minut i odsączamy nadmiar wody.
Dodajemy jajko (2 szt.), przecieramy cebulę (1 szt.) oraz czosnek (3 ząbki).
Dodajemy posiekany koperek (2 łyżeczki), mąkę (2 łyżki) oraz oliwę z oliwek (20 ml).
Dodajemy sól, pieprz i wszystko razem mieszamy.
Na blaszce, wykładamy papier do pieczenia i formujemy placki.
Pieczemy w piekarniku (termo-obieg) w temperaturze 180 °C przez 20 minut.
Podajemy z cukrem, śmietaną lub cukrem i śmietaną 😊
Smacznego 🍽️👨🍳🔧
Składniki
Wskazówki
W misce ucieramy ziemniaki (na tarce lub miksujemy blenderem).
Odstawiamy na ok. 5 minut i odsączamy nadmiar wody.
Dodajemy jajko (2 szt.), przecieramy cebulę (1 szt.) oraz czosnek (3 ząbki).
Dodajemy posiekany koperek (2 łyżeczki), mąkę (2 łyżki) oraz oliwę z oliwek (20 ml).
Dodajemy sól, pieprz i wszystko razem mieszamy.
Na blaszce, wykładamy papier do pieczenia i formujemy placki.
Pieczemy w piekarniku (termo-obieg) w temperaturze 180 °C przez 20 minut.
Podajemy z cukrem, śmietaną lub cukrem i śmietaną 😊
Smacznego 🍽️👨🍳🔧