This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Indyk z brokułami w sosie serowym

Ucieramy żółty ser (250 g) i rozdzielamy 200 g do sosu, a 50 g do posypania zapiekanki.
Śmietanę 18% (200 ml) mieszamy z jajkami.
Dodajemy żółty ser (200 g), sól i pieprz.
Wszystko razem mieszamy.
Indyka (300 g) myjemy, kroimy w kostkę.
Posypujemy przyprawą do indyka (3 łyżki), dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Tak przygotowanego indyka podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
Do gorącej, osolonej wody wrzucamy brokuły (450 g) i gotujemy ok. 6 minut.
Brokuły mieszamy z podsmażonym indykiem (może być w osobnej misce).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżka) i przekładamy wymieszanego indyka z brokułami.
Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem serowym.
Wszystko posypujemy żółtym serem (50 g).
Piekarnik (góra, dół) rozgrzewamy do 200 °C i pieczemy przez 25 minut.
W tzw. międzyczasie sprzątamy wcześniej przygotowany bałagan w kuchni 😊
Następnie przełączamy piekarnik w tryb termo-obiegu, żeby wierzch był bardziej chrupiący i pieczemy przez kolejne 5 minut.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧
Składniki
Wskazówki
Ucieramy żółty ser (250 g) i rozdzielamy 200 g do sosu, a 50 g do posypania zapiekanki.
Śmietanę 18% (200 ml) mieszamy z jajkami.
Dodajemy żółty ser (200 g), sól i pieprz.
Wszystko razem mieszamy.
Indyka (300 g) myjemy, kroimy w kostkę.
Posypujemy przyprawą do indyka (3 łyżki), dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Tak przygotowanego indyka podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
Do gorącej, osolonej wody wrzucamy brokuły (450 g) i gotujemy ok. 6 minut.
Brokuły mieszamy z podsmażonym indykiem (może być w osobnej misce).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżka) i przekładamy wymieszanego indyka z brokułami.
Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem serowym.
Wszystko posypujemy żółtym serem (50 g).
Piekarnik (góra, dół) rozgrzewamy do 200 °C i pieczemy przez 25 minut.
W tzw. międzyczasie sprzątamy wcześniej przygotowany bałagan w kuchni 😊
Następnie przełączamy piekarnik w tryb termo-obiegu, żeby wierzch był bardziej chrupiący i pieczemy przez kolejne 5 minut.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧