Indyk z brokułami w sosie serowym

Indyk z brokułami w sosie serowym ojciec gotuje ojciecgotuje.pl
AutorOjciecGotujeKategoria
Składniki
 pierś z indyka – 300 g
 przyprawa do indyka – 3 łyżki
 mrożone brokuły – 450 g
 jajko – 2 szt.
 żółty ser w kostce – 250 g
 śmietana 18% - 200 ml
 sól
 pieprz
 masło – 1 łyżka
 oliwa z oliwek – 3 łyżki
Przygotowanie sosu
1

Ucieramy żółty ser (250 g) i rozdzielamy 200 g do sosu, a 50 g do posypania zapiekanki.

2

Śmietanę 18% (200 ml) mieszamy z jajkami.

3

Dodajemy żółty ser (200 g), sól i pieprz.

4

Wszystko razem mieszamy.


Przygotowanie zapiekanki
5

Indyka (300 g) myjemy, kroimy w kostkę.

6

Posypujemy przyprawą do indyka (3 łyżki), dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

7

Tak przygotowanego indyka podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

8

Do gorącej, osolonej wody wrzucamy brokuły (450 g) i gotujemy ok. 6 minut.

9

Brokuły mieszamy z podsmażonym indykiem (może być w osobnej misce).

10

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżka) i przekładamy wymieszanego indyka z brokułami.

11

Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem serowym.

12

Wszystko posypujemy żółtym serem (50 g).

13

Piekarnik (góra, dół) rozgrzewamy do 200 °C i pieczemy przez 25 minut.

14

W tzw. międzyczasie sprzątamy wcześniej przygotowany bałagan w kuchni 😊

15

Następnie przełączamy piekarnik w tryb termo-obiegu, żeby wierzch był bardziej chrupiący i pieczemy przez kolejne 5 minut.

16

Smacznego 🍽️👨‍🍳🔧

Podobne przepisy
 

Składniki

Składniki
 pierś z indyka – 300 g
 przyprawa do indyka – 3 łyżki
 mrożone brokuły – 450 g
 jajko – 2 szt.
 żółty ser w kostce – 250 g
 śmietana 18% - 200 ml
 sól
 pieprz
 masło – 1 łyżka
 oliwa z oliwek – 3 łyżki

Wskazówki

Przygotowanie sosu
1

Ucieramy żółty ser (250 g) i rozdzielamy 200 g do sosu, a 50 g do posypania zapiekanki.

2

Śmietanę 18% (200 ml) mieszamy z jajkami.

3

Dodajemy żółty ser (200 g), sól i pieprz.

4

Wszystko razem mieszamy.


Przygotowanie zapiekanki
5

Indyka (300 g) myjemy, kroimy w kostkę.

6

Posypujemy przyprawą do indyka (3 łyżki), dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

7

Tak przygotowanego indyka podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

8

Do gorącej, osolonej wody wrzucamy brokuły (450 g) i gotujemy ok. 6 minut.

9

Brokuły mieszamy z podsmażonym indykiem (może być w osobnej misce).

10

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżka) i przekładamy wymieszanego indyka z brokułami.

11

Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem serowym.

12

Wszystko posypujemy żółtym serem (50 g).

13

Piekarnik (góra, dół) rozgrzewamy do 200 °C i pieczemy przez 25 minut.

14

W tzw. międzyczasie sprzątamy wcześniej przygotowany bałagan w kuchni 😊

15

Następnie przełączamy piekarnik w tryb termo-obiegu, żeby wierzch był bardziej chrupiący i pieczemy przez kolejne 5 minut.

16

Smacznego 🍽️👨‍🍳🔧

Indyk z brokułami w sosie serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu
Don`t copy text!