Pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym ojciec gotuje ojciecgotuje.pl
AutorOjciecGotujeKategoria
Składniki na pulpety
 mięso mielone – 400 g
 czosnek – 2 ząbki
 cebula – 1 szt.
 sól – 1 łyżeczka
 pieprz – 1 łyżeczka
 majeranek – 1 łyżeczka
 bułka tarta – 50 g
 woda – 150 ml
 jajko – 1 szt.
Składniki na sos
 pieczarki – 500 g
 czosnek – 2 ząbki
 cebula – 1 szt.
 śmietanka 30% – 150 ml
 sól
 pieprz
 natka pietruszki lub koperek – 1 garść
 oliwa z oliwek
Przygotowanie pulpetów
1

Czosnek (2 szt.) przeciskamy przez wyciskacz.

2

Cebulę (1 szt.) kroimy w kostkę.

3

Dodajemy pozostałe składniki pulpetów (mięso mielone – 400 g, sól, pieprz, majeranek – 1 łyżeczka, bułka tarta – 50 g, woda – 150 ml, jajko – 1 szt.) i dokładnie mieszamy ręką.

4

Formujemy pulpety i odkładamy na talerz.

5

Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek smażymy pulpety na średnim ogniu, po 5 minut na każdą ze stron, po czym odkładamy ponownie na talerz.

Przygotowanie sosu
6

Cebulę (1 szt.) kroimy w kostkę.

7

Pieczarki (500 g) myjemy, obieramy i kroimy w plasterki (grubość wg. uznania).

8

Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.

9

Na patelnię po pulpetach wrzucamy cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż się zeszkli.

10

Następnie dodajemy pieczarki, często mieszamy i smażymy do momentu, aż przestaną puszczać wodę.

11

Dodajemy przeciśnięty przez wyciskacz czosnek i chwilę smażymy 1 minutę.

12

Dodajemy wcześniej przygotowany bulion i mieszamy.

13

Dodajemy pulpety i dusimy pod przykryciem 20 minut (od czasu do czasu mieszając).

14

Teraz mamy chwilę, żeby zrobić porządek w kuchni.

15

Następnie dodajemy śmietankę (150 ml), natkę pietruszki lub koperek (garść) i podgrzewamy bez przykrycia ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.

16

Podajemy z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

17

Smacznego 😊

Podobne przepisy
 

Składniki

Składniki na pulpety
 mięso mielone – 400 g
 czosnek – 2 ząbki
 cebula – 1 szt.
 sól – 1 łyżeczka
 pieprz – 1 łyżeczka
 majeranek – 1 łyżeczka
 bułka tarta – 50 g
 woda – 150 ml
 jajko – 1 szt.
Składniki na sos
 pieczarki – 500 g
 czosnek – 2 ząbki
 cebula – 1 szt.
 bulion warzywny – 500 ml
 śmietanka 30% – 150 ml
 sól
 pieprz
 natka pietruszki lub koperek – 1 garść
 oliwa z oliwek

Wskazówki

Przygotowanie pulpetów
1

Czosnek (2 szt.) przeciskamy przez wyciskacz.

2

Cebulę (1 szt.) kroimy w kostkę.

3

Dodajemy pozostałe składniki pulpetów (mięso mielone – 400 g, sól, pieprz, majeranek – 1 łyżeczka, bułka tarta – 50 g, woda – 150 ml, jajko – 1 szt.) i dokładnie mieszamy ręką.

4

Formujemy pulpety i odkładamy na talerz.

5

Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek smażymy pulpety na średnim ogniu, po 5 minut na każdą ze stron, po czym odkładamy ponownie na talerz.

Przygotowanie sosu
6

Cebulę (1 szt.) kroimy w kostkę.

7

Pieczarki (500 g) myjemy, obieramy i kroimy w plasterki (grubość wg. uznania).

8

Gotujemy bulion warzywny (samodzielnie) lub korzystamy z gotowych kostek – wg. przepisu na opakowaniu.

9

Na patelnię po pulpetach wrzucamy cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż się zeszkli.

10

Następnie dodajemy pieczarki, często mieszamy i smażymy do momentu, aż przestaną puszczać wodę.

11

Dodajemy przeciśnięty przez wyciskacz czosnek i chwilę smażymy 1 minutę.

12

Dodajemy wcześniej przygotowany bulion i mieszamy.

13

Dodajemy pulpety i dusimy pod przykryciem 20 minut (od czasu do czasu mieszając).

14

Teraz mamy chwilę, żeby zrobić porządek w kuchni.

15

Następnie dodajemy śmietankę (150 ml), natkę pietruszki lub koperek (garść) i podgrzewamy bez przykrycia ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.

16

Podajemy z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

17

Smacznego 😊

Pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu
Don`t copy text!