This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Sałatka Gyros
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę.
Dodajemy przyprawę gyros (30 g) oraz oliwę z oliwek (3 łyżki).
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy wyjętą z lodówki pierś z kurczaka i podsmażamy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie czekamy, aż mięso trochę ostygnie i przekładamy je do naczynia w którym robimy sałatkę (może to być duża miska lub naczynie żaroodporne).
Kurczaka polewamy ketchupem.
Teraz czas na warzywa, które szykujemy i wrzucamy warstwami do miski.
Czerwoną cebulę (1 szt.) obieramy i kroimy w ćwierć księżyce 😀
Pora myjemy, odcinamy korzeń oraz zielone liście. Resztę kroimy na cztery części i w plasterki.
Ogórki kiszone (6 szt.) kroimy w kostkę.
Pomidorki koktajlowe (10 szt.) kroimy w ćwiartki.
Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odsączamy.
Czerwoną paprykę (1 szt.) oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.
Dodajemy sos czosnkowy (2/3 porcji).
Na koniec, myjemy liście sałaty lodowej (100 g) i poszatkowane ręcznie wrzucamy na wierzch sałatki.
Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut i gotowe.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧
Składniki
Wskazówki
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę.
Dodajemy przyprawę gyros (30 g) oraz oliwę z oliwek (3 łyżki).
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy wyjętą z lodówki pierś z kurczaka i podsmażamy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie czekamy, aż mięso trochę ostygnie i przekładamy je do naczynia w którym robimy sałatkę (może to być duża miska lub naczynie żaroodporne).
Kurczaka polewamy ketchupem.
Teraz czas na warzywa, które szykujemy i wrzucamy warstwami do miski.
Czerwoną cebulę (1 szt.) obieramy i kroimy w ćwierć księżyce 😀
Pora myjemy, odcinamy korzeń oraz zielone liście. Resztę kroimy na cztery części i w plasterki.
Ogórki kiszone (6 szt.) kroimy w kostkę.
Pomidorki koktajlowe (10 szt.) kroimy w ćwiartki.
Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odsączamy.
Czerwoną paprykę (1 szt.) oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.
Dodajemy sos czosnkowy (2/3 porcji).
Na koniec, myjemy liście sałaty lodowej (100 g) i poszatkowane ręcznie wrzucamy na wierzch sałatki.
Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut i gotowe.
Smacznego 🍽️👨🍳🔧