Lasagne

Lasagne ojciec gotuje ojciecgotuje.pl
AutorOjciecGotujeKategoria

Klasyczna Lasagne z mięsem mielonym i pomidorami.

Składniki
 makaron Lasagne (płaty) – 1 opakowanie
 ser żółty w kostce – 300 g
 mięso mielone – 800 g
 pomidory w puszcze krojone – 2 szt.
 cebula – 1 szt.
 czosnek – 3 ząbki
 zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
 sól
 pieprz
 olej – 3 łyżki
 mleko – 1 litr
 masło – 200 g
 mąka pszenna – 3 łyżki
 gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie sosu pomidorowego
1

Cebulę (1 szt.) pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju (3 łyżki).

2

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), mięso mielone (800 g) i całość podsmażyć.

3

Dodać pomidory krojone (2 puszki), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), sól, pieprz i smażyć do odparowania wody.


Przygotowanie sosu beszamelowego
4

Mleko (1 litr) zagotować w garnku razem z masłem (200 g).

5

Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę pszenną (3 łyżki) roztrzepując cały czas trzepaczką.

6

Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

7

Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści.


Przygotowanie Lasagne (przekładanie)
8

Ważne: Płaty makaronu Lasagne przekładamy gorącymi sosami, z obu stron muszą dotykać sosu beszamelowego.

9

Ucieramy żółtego sera (300 g).

10

Na dno naczynia wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.

11

Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.

12

Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.

13

Dodajemy żółtego sera - ok. 1/3 porcji.

14

Dodajemy sosu pomidorowego – 1/2 porcji.

15

Sos pomidorowy przykryć sosem beszamelowym.

16

Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.

17

Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.

18

Dodajemy ponownie żółtego sera - ok. 1/3 porcji.

19

Dodajemy pozostałą część sosu pomidorowego.

20

Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.

21

Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.

22

Wlać pozostałą część sosu beszamelowego.

23

Dodajemy pozostałą część żółtego sera.


Pieczenie
24

Ważne: Lasagne przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut.

25

Piec w temperaturze 180 °C przez 40 minut.

26

Podajemy ciepłą.

27

Smacznego 😊

Podobne przepisy
 

Składniki

Składniki
 makaron Lasagne (płaty) – 1 opakowanie
 ser żółty w kostce – 300 g
 mięso mielone – 800 g
 pomidory w puszcze krojone – 2 szt.
 cebula – 1 szt.
 czosnek – 3 ząbki
 zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
 sól
 pieprz
 olej – 3 łyżki
 mleko – 1 litr
 masło – 200 g
 mąka pszenna – 3 łyżki
 gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki

Wskazówki

Przygotowanie sosu pomidorowego
1

Cebulę (1 szt.) pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju (3 łyżki).

2

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), mięso mielone (800 g) i całość podsmażyć.

3

Dodać pomidory krojone (2 puszki), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), sól, pieprz i smażyć do odparowania wody.


Przygotowanie sosu beszamelowego
4

Mleko (1 litr) zagotować w garnku razem z masłem (200 g).

5

Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę pszenną (3 łyżki) roztrzepując cały czas trzepaczką.

6

Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

7

Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści.


Przygotowanie Lasagne (przekładanie)
8

Ważne: Płaty makaronu Lasagne przekładamy gorącymi sosami, z obu stron muszą dotykać sosu beszamelowego.

9

Ucieramy żółtego sera (300 g).

10

Na dno naczynia wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.

11

Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.

12

Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.

13

Dodajemy żółtego sera - ok. 1/3 porcji.

14

Dodajemy sosu pomidorowego – 1/2 porcji.

15

Sos pomidorowy przykryć sosem beszamelowym.

16

Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.

17

Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.

18

Dodajemy ponownie żółtego sera - ok. 1/3 porcji.

19

Dodajemy pozostałą część sosu pomidorowego.

20

Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.

21

Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.

22

Wlać pozostałą część sosu beszamelowego.

23

Dodajemy pozostałą część żółtego sera.


Pieczenie
24

Ważne: Lasagne przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut.

25

Piec w temperaturze 180 °C przez 40 minut.

26

Podajemy ciepłą.

27

Smacznego 😊

Lasagne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu
Don`t copy text!