This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Lasagne

Klasyczna Lasagne z mięsem mielonym i pomidorami.
Cebulę (1 szt.) pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju (3 łyżki).
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), mięso mielone (800 g) i całość podsmażyć.
Dodać pomidory krojone (2 puszki), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), sól, pieprz i smażyć do odparowania wody.
Mleko (1 litr) zagotować w garnku razem z masłem (200 g).
Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę pszenną (3 łyżki) roztrzepując cały czas trzepaczką.
Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści.
Ważne: Płaty makaronu Lasagne przekładamy gorącymi sosami, z obu stron muszą dotykać sosu beszamelowego.
Ucieramy żółtego sera (300 g).
Na dno naczynia wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.
Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Dodajemy żółtego sera - ok. 1/3 porcji.
Dodajemy sosu pomidorowego – 1/2 porcji.
Sos pomidorowy przykryć sosem beszamelowym.
Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.
Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Dodajemy ponownie żółtego sera - ok. 1/3 porcji.
Dodajemy pozostałą część sosu pomidorowego.
Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.
Wlać pozostałą część sosu beszamelowego.
Dodajemy pozostałą część żółtego sera.
Ważne: Lasagne przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut.
Piec w temperaturze 180 °C przez 40 minut.
Podajemy ciepłą.
Smacznego 😊
Składniki
Wskazówki
Cebulę (1 szt.) pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju (3 łyżki).
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), mięso mielone (800 g) i całość podsmażyć.
Dodać pomidory krojone (2 puszki), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), sól, pieprz i smażyć do odparowania wody.
Mleko (1 litr) zagotować w garnku razem z masłem (200 g).
Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę pszenną (3 łyżki) roztrzepując cały czas trzepaczką.
Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści.
Ważne: Płaty makaronu Lasagne przekładamy gorącymi sosami, z obu stron muszą dotykać sosu beszamelowego.
Ucieramy żółtego sera (300 g).
Na dno naczynia wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.
Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Dodajemy żółtego sera - ok. 1/3 porcji.
Dodajemy sosu pomidorowego – 1/2 porcji.
Sos pomidorowy przykryć sosem beszamelowym.
Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.
Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Dodajemy ponownie żółtego sera - ok. 1/3 porcji.
Dodajemy pozostałą część sosu pomidorowego.
Wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji.
Na to położyć płaty Lasagne jeden obok drugiego.
Wlać pozostałą część sosu beszamelowego.
Dodajemy pozostałą część żółtego sera.
Ważne: Lasagne przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut.
Piec w temperaturze 180 °C przez 40 minut.
Podajemy ciepłą.
Smacznego 😊